dilluns, 16 de maig del 2011

Els estudiants de la UPF es comprometen a defensar la universitat pública

El text següent correspon al comunicat posterior de l'assemblea general d'Estudiants Sense Futur celebrada el dimecres 11 de maig al pati de Jaume I al Campus de la Ciutadella de la UPF.

Les mesures d'ajustament pressupostari que estan executant les universitats catalanes per mandat de la Generalitat de Catalunya han fet reaccionar els estudiants de la Universitat Pompeu Fabra. Vora d'un centenar d'estudiants es van reunir al migdia del dimecres 11 de maig al pati de Jaume I preocupats per la incertesa que els causa l'actual conjuntura econòmica i la indefensió que pateixen davant dels anuncis de fortes retallades pressupostàries als serveis públics.

D'entrada un parell d'estudiants van fer un resum de les reformes en matèria de governança i finançament que s'estan preparant, completament al marge de la comunitat universitària, en el marc de l'Estratègia Universitat 2015. En seguit es va fer un torn obert d'intervenció on alguns estudiants van expressar la seva preocupació per diversos aspectes d'actualitat universitària (taxes, beques, qualitat docent, participació, drets lingüístics...). Tanmateix sobre les mesures d'ajustament (que a la UPF s'anomena Pla de Sostenibilitat Econòmica) ho tenen ben clar: la direcció de la universitat està maldant per aconseguir una pujada de les taxes universitàries de cara a obtenir una font d'ingressos fiable i alhora reduirà l'oferta acadèmica i la cobertura dels ajuts econòmics i de suport a l'aprenentatge.

Emperò van exposar que calia enterrar l'esperit de desànim i lamentació i engegar una ferma defensa de la universitat com a servei d'interès públic que satisfà unes funcions socials trascendentals. En aquest sentit van acordar treballar durant les properes dues setmanes vers dues qüestions paral·leles: la redacció d'un decàleg de reivindicacions i la convocatòria d'una mobilització. S'aprofitarà la Setmana de Participació Estudiantil (del 16 al 20 de maig) per fer reunions, tallers, taules d'informació... que permetin eixamplar la base activista i executar les tasques necessàries per dur a terme el decàleg i la mobilització.

Tanmateix l'esperit de la sessió del Consell de Govern que es va celebrar el mateix dia, no va compartir ni de bon tros el de l'Assemblea General d'Estudiants. Aquest òrgan de direcció universitària format majoritàriament per membres de l'equip de govern, degans, directors de departament i institut i altre professorat funcionari va aprovar una nova política de professorat encaminada a limitar el creixement de les places permanents i racionalitzar la despesa en professorat associat. Enlloc de seguir l'exemple dels estudiants o d'altres professionals del sector públic (mestres, metges, bombers) i reivindicar un servei d'interès públic amb una solvència econòmica garantida per l'Estat, van preferir sotmetre's als designis del conseller Andreu Mas-Colell i gestionar les retallades imposades; això sí afectant especialment als estudiants, personal d'administració i serveis i professorat no permanent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada